Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja propozycja do mieszanka tego co najlepsze w napoleonce. Znajdziemy tu klasyczny krem napoleonkowy, który co zaskakujące świetnie komponuje się z drugim kremem kawowym. Obydwa kremy ze sobą nie rywalizują, a wręcz komponują. Napoleonka "Cappucino" to taka moja wariacja na temat właśnie wspomnianej tradycyjnej napoleonki. Co ciekawe do przygotowania tego deseru użyłam herbatników, co znacząco skróciło mój czas przygotowywania ciasta.
Pomysł na te naleśniki tkwił bardzo długo w głowie, ale inne potrawy wchodził...
Odsłon: 618
Smaczna, zdrowa i lekka surówka. Idealna jako dodatek do drugiego dania.
Odsłon: 202
Panierowana w jajku i bułce tartej smaczna ryba Miruna podana z ziemniakami i...
Odsłon: 82
Pomysł na te naleśniki tkwił bardzo długo w głowie, ale inne potrawy wchodził...
Odsłon: 618
Smaczna, zdrowa i lekka surówka. Idealna jako dodatek do drugiego dania.
Odsłon: 202
Panierowana w jajku i bułce tartej smaczna ryba Miruna podana z ziemniakami i...
Odsłon: 82
Składniki
400 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka, mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy. Do gotującego się mleka dodajemy pozostałe mleko. mieszamy do momentu ponownego zagotowania i powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Gotowy krem chłodzimy w lodówce przez 30 minut. 400 ml zimnej śmietany ucieramy na puch. Dodajemy 100 g cukru pudru, kawę rozpuszczalna i 15 g śmietanfixu. Miksujemy. Na dnie kwadratowej formy układamy pierwszą warstwę herbatników. Układamy krem budyniowy. Na kremie budyniowym układamy krem kawowy. Na kremie kawowym układamy ostatnią warstwę herbatników. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Pozostałe 200 ml śmietany ubijamy. Dodajemy 100 g cukru pudru i 15 g śmietanfixu. Miksujemy. Układamy na wierzchu ciasta. Dowolnie dekorujemy.
Zapraszam na mojego bloga !