Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki z nadzieniem serowo-truskawkowym, pyszne, słodziutkie i zniewalające smakiem truskawek. Polecam!
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1714
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 600
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 238
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 108
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1714
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 600
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 238
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 108
Składniki
Odmrażamy truskawki, 200g blendujemy, a resztę kroimy na połówki. Ser biały mieszamy ze śmietaną, cukrem pudrem i ubitą śmietanką. Gdy masa jest już jednolita łączymy ją z musem truskawkowym. Teraz przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy wodę, śmietanę, dodajemy cukier i połamaną na kawałki czekoladę. Całość podgrzewamy na małym ogniu do połączenia składników w jedną, płynną masę. Cały czas mieszamy, gdyż czekolada lubi się przypalać. Produkty na ciasto mieszamy ze sobą, używamy do tego trzepaczki rózgowej lub miksera. Dobre ciasto naleśnikowe powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, nalewamy porcję ciasta. Naleśniki smażymy z obu stron na rumiano. Przed nalaniem każdej kolejnej porcji ciasta, wlewamy na patelnię odrobinę oleju.
Usmażone naleśniki smarujemy nadzieniem serowo- truskawkowym, na które nakładamy 1- 2 łyżki pokrojonych truskawek. Następnie składamy naleśniki na połowę, polewamy polewą czekoladową, posypujemy płatkami migdałów. Możemy również, jeśli lubimy, dodać listki świeżej mięty (albo posiekane- do nadzienia, albo w całości- do dekoracji). Uwaga: Z podanych proporcji wychodzi dość luźne nadzienie. Jeśli chcecie aby jego konsystencja była gęściejsza zmniejszcie ilość truskawek o 50g i dajcie mniej ubitej śmietanki. Podkreślam, że korzystałam z truskawek mrożonych, które mimo odsączenia, mają więcej wody niż świeże owoce. To właśnie wpłynęło na gęstość nadzienia. Przy użycie świeżych owoców i zachowaniu proporcji podanych w przepisie, konsystencja sera powinna być odpowiednia.
Smacznego.