Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem chciałabym się podzielić przepisem na pyszne naleśniki z jabłkami. Naleśniki są robione troszkę inaczej niż tradycyjne, więc polecam wypróbować przepis.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1713
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 600
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 237
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 108
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1713
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 600
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 237
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 108
Składniki
Najpierw przygotuję ciasto: Do miski wlewam letnie mleko, letnią wodę, dodaję cukier, drożdże i mieszam. Miskę odstawiam na około 10 minut. Następnie dodaję mąkę, proszek do pieczenia i mieszam rózgą (można użyć miksera), tak żeby nie było grudek mąki. Następnie nakrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut, w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotuję jabłka: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam masło, dodaję jabłka i smażę około 10 minut, tak żeby jabłka zmiękły. Pod koniec dodaję do smaku cukier, mieszam i jeszcze przez chwilę smażę, żeby cukier się rozpuścił. Tak przygotowane jabłka odstawiam do wystudzenia.
Smażenie naleśników: Patelnię smaruję olejem (użyłam do tego pędzelka), i na rozgrzaną patelnię nakładam około 3 łyżek ciasta. Naleśniki smażę na małym płomieniu, tak żeby spód był lekko brązowy a góra sucha, naleśników nie przewracam na drugą stronę. Po usmażeniu naleśnika, patelnię ponownie smaruję olejem.
Usmażony, ciepły naleśnik sklejam tak, aby powstał rożek.
Końcowe przygotowanie naleśników: Do naleśników w kształcie rożka nakładam jabłka i posypuję cynamonem. Naleśniki są gotowe. Naleśniki z jabłkami są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa