Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis ten jest bardzo szybki, nie wymaga dużego nakładu pracy, ani umiejętności, to ciasto ze śliwkami może upiec każdy. Ciasto jest puszyste, wilgotne, długo zachowuje świeżość, nie wysycha szybko.
Miska, łyżka stołowa, łyżeczka, sitko, drewniana łyżka, blaszka do pieczenia ( 20 x 36 cm )
Burgery to amerykański klasyk, który doskonale sprawdzi się podczas wiosennyc...
Odsłon: 133
Kurczak po meksykańsku to potrawa, do której nie potrzebujesz więcej dodatków...
Odsłon: 1212
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 428
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 80
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 291
Burgery to amerykański klasyk, który doskonale sprawdzi się podczas wiosennyc...
Odsłon: 133
Kurczak po meksykańsku to potrawa, do której nie potrzebujesz więcej dodatków...
Odsłon: 1212
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 428
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 80
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 291
Składniki
Do większej miski wlej jogurt, kubeczek po jogurcie dokładnie umyj, osusz, posłuży on jako miarka na resztę produktów. Suchym kubeczkiem odmierz do miski przesianą mąkę , cukier, olej; ważne, aby zrobić to w tej kolejności. Dodaj cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kurkumę oraz roztrzepane widelcem jajka. Całość wymieszaj drewnianą łyżką , a najlepiej rózgą cukierniczą ( nie mieszaj mikserem ! ).
Gotową masę wyłóż do wyścielonej papierem do pieczenia blachy ( ja użyłem blachy o wymiarach 20 x 36 cm ), rozsmaruj równo łyżką. Na wierzch ciasta poukładaj wcześniej umyte, wydrylowane i pokrojone na połówki śliwki. Śliwki lekko powbijaj do ciasta.
Wszystkie składniki na kruszonkę dodaj do mniejszej miseczki, zagniataj palcami do chwili, aż zrobią się małe grudki.
Ciasto posyp wcześniej przygotowaną kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez około 40 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw do wystygnięcia.
Ciasto możemy też upiec bez kruszonki, wtedy po upieczeniu i wystygnięciu możemy go udekorować cukrem pudrem lub pozostawić takie jakie jest. Do pieczenia ciasta możemy użyć mniejszej blachy, wtedy pieczemy ciasto trochę dłużej, ale wtedy ciasto będzie wyższe. Można też upiec ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm.
Smacznego !