Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest najlepszy przepis na doskonałe ciasto ptysiowe. Ciasto dla tych którzy nie lubią wyrabiania ciasta rękami.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 21
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 49
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 45
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 873
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 194
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 21
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 49
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 45
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 873
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 194
Składniki
W saganku zagotuj wodę z margaryną i szczyptą soli. Gdy zawartość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, wsyp całą mąkę i energicznie mieszaj. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek saganka i będzie miało szklisty kolor, znak to że jest gotowe i można zdjąć z ognia. Gdy ciasto lekko przestygnie dodawaj po jednym jajku, cały czas energicznie ubijając. Gotowe. Ciasto możemy używać do zrobienia ptysi, karpatki. Takie ciasto piecz w gorącym piekarniku od 190-210 C, nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 10-15 minut. Należy pamiętać że ciasto bardzo rośnie w czasie pieczenia i należy zostawić odstępy pomiędzy porcjami. Ptysie i karpatkę piecz około 30 minut. Gotowe ptysie możemy przechowywać w papierowej torebce ( bez nadzienia ) nawet kilka dni.