Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sezonie śliwkowym można poszaleć, tyle smakowitości można zrobić. Do popołudniowej kawy, powstał na szybko cudownie puszysty murzynek ze śliwkami.
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 66
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7160
Polecam.
Odsłon: 1682
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 86
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 66
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7160
Polecam.
Odsłon: 1682
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 86
Przepis dnia
Składniki
Do rondelka wkładamy margarynę, wsypujemy cukier i kakao, dodajemy olej i wodę. Wszystko podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników cały czas mieszając. Nie musi się zagotować. Zdejmujemy z ognia do wystudzenia.
Gdy masa przestygnie dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką.
Na koniec białka ubijamy na sztywno i przekładamy do masy czekoladowej. Wszystko delikatnie mieszamy trzepaczką. Ciasto przelewamy do foremki keksowej wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzchu układamy pokrojone w ćwiartki lub połówki wypestkowane śliwki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. godzinę (do suchego patyczka), funkcja góra/dół. Moja blaszka ma 35/12cm i ciasto ładnie wyrosło ponad brzegi foremki. Do mniejszej nie radzę przelewać, ponieważ ciasto może nam uciec. Można przelać do kwadratowej foremki. Smacznego :) Zapraszam na blog www.pyszotki.pl