Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Murzynek karmelowy z jabłkami"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 27
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 54
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 47
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 915
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 202
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 27
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 54
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 47
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 915
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 202
Składniki
Ciasto: masło utrzyj z całym cukrem. Domieszaj po jednym jajku, a następnie kakao, cynamon i esencję. Mąkę przesiej z proszkiem. Czekoladę włóż na 15 minut do zamrażalnika. Po wyjęciu zetrzyj ją na tarce o małych oczkach i wymieszaj z mąką. Mieszankę połącz z masą maślaną, dobrze wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 175°C. Tortownicę wyłóż pergaminem. Jabłka obierz i pokrój na plasterki, wycinając gniazda nasienne. Odłóż kilkanaście plasterków – skrop je sokiem z cytryny. Do formy nałóż warstwę ciasta i przykryj połową jabłek, a następnie kolejną warstwą ciasta i resztą jabłek. Piecz 50 minut.
Odłożone jabłka rozłóż na cieście i zapiekaj przez 10 min. Polewa: krówki rozpuść w śmietance, dodaj migdały, polej ostudzone ciasto.Źródło: Naj