Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moczka,pyszny tradycyjny deser wigilijny .
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 107
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 155
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 107
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 155
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Składniki
2 litry wody wlewamy do garnka i wstawiamy na palnik. Piernik kroimy na grubsze plastry i dajemy do letniej wody. Dodajemy łyżke masła i na słabym ogniu podgrzewamy do momentu rozpuszczenia piernika ,od czasu do czasu mieszajac. Dodajemy cukier waniliowy . Podgrzewamy dalej.Przykrywamy garnek.
W tym czasie pokroic owoce suszone na wieksze kawalki,orzechy posiekac. Mieszamy i caly czas na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Piernik musi miec czas,zeby sie dobrze rozpuscil. Wszystko pokazane jest tez na filmiku- zapraszam!
Moczka pod wpływem piernika robi sie coraz bardziej gęściejsza. Gdy piernik juz jest rozpuszczony dodajemy pokrojone bakalie,orzechy,migdaly,rodzynki . Dobrze zamieszac i chwile pod przykryciem gotowac. Nastepnie dodajemy kompot z sliwek i sok z cytryny.
Moczka jest gotowa,najlepiej smakuje jak sie przegryzie pare godzin. Zapraszam na filmik gdzie jest opisane wszystko krok po kroku.