Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moczka to deser, którego nie może zabraknąć na stole podczas tradycyjnej śląskiej Wigilii. To regionalne danie coraz częściej pojawia się także w innych zakątkach kraju. Nic dziwnego – choć wygląda może niezbyt efektownie, jest absolutnie pyszne. Do przygotowania moczki będziesz potrzebować dobrej jakości… starego piernika. Najlepiej z zeszłorocznych świąt. Jeśli nie dysponujesz takim, możliwie najszybciej przygotuj lub kup świeży i odłóż do wysuszenia. Im będzie twardszy, tym lepiej!
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 64
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 109
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 54
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 112
Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...
Odsłon: 132
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 64
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 109
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 54
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 112
Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...
Odsłon: 132
Składniki
Rozdrobnij piernik – w zależności od tego, jak jest twardy, rozetrzyj go palcami, posiekaj nożem albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zalej piwem i odstaw do czasu, aż się zmięknie (na około 30 minut).
Posiekaj dość drobno (jednak nie za bardzo, by moczka nie stała się zbyt „wodnista”) orzechy, migdały, śliwki suszone i figi. Połącz z rodzynkami i wiśniami. Zagotuj bakalie w kompocie z dodatkiem szczypty soli. Gotuj przez około 10 minut.
Do garnka z gotującymi się bakaliami dodaj piernik (wraz z piwem, w którym się moczył), pokruszoną czekoladę i masło. Gotuj przez kolejnych 10 minut, cały czas mieszając. Pod koniec dopraw do smaku miodem i sokiem z cytryny.
Moczkę podawaj ciepłą lub schłodzoną. Po wystudzeniu zgęstnieje. Jeśli uznasz, że jest zbyt gęsta, możesz dodać do niej jeszcze trochę ciemnego piwa lub wody. Moczka smakuje najlepiej na 2-3 dzień po przygotowaniu.