Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Minibabeczki z jabłkami"
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 77
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 105
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 630
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 77
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 105
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 630
Składniki
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. W rondelku roztop masło lub margarynę. Wystudź.
W jednej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem, solą, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Do drugiej miski dodaj rozmącone jajko, maślankę lub jogurt i wystudzony roztopiony tłuszcz.
Wymieszaj łyżką lub trzepaczką. Mokre dodaj do suchych. Wymieszaj krótko, by tylko się połączyły. Na koniec dodaj pokrojone jabłka i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
Foremki posmaruj tłuszczem i wy- syp bułką tartą. Przelej do nich przygotowane ciasto. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wstaw foremki z babeczkami. Piecz 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Następnie przełóż na talerz lub półmisek i delikatnie oprósz cukrem pudrem.
40 minut, sztuka: 280 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie