Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Miks w cieście, czyli Galette"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 138
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 263
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 370
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 106
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 138
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 263
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 370
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 106
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Składniki
Jabłko umyj, obierz, pokrój, usuwając pestki. Wrzuć do rondelka, dodaj rodzynki, pokrojone morele, cukier, podlej kilkoma łyżkami wody (lub syropem z gruszek). Podduś.
Wymieszaj mąkę, cukier i sól, dodaj masło, wodę (możesz użyć robota), po czym zagnieć na gładko. Uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
Ciasto wyjmij z lodówki, podziel na 6 części. Każdą rozwałkuj na okrągły placek (brzegi wyrównaj nożem). Nałóż duszone owoce i kawałki gruszki. Brzegi ciasta zostaw wolne.
Zagnij brzegi ciasta na owoce. Ciasto posmaruj stopionym masłem. Galette połóż na blachę na papier do pieczenia. Piecz w 200oC 25-35 min (do zrumienienia). Podaj ciepłe.Źródło: Świat kobiety