Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maślane cynamonki to miękkie ciasteczka, które są chrupiące na brzegach i lekko ciągnące się w środku. Najlepiej przygotowywać je jesienią i zimą, a z pewnością są obowiązkowym świątecznym dodatkiem do kawy czy herbaty. Ich przygotowanie jest bardzo szybko. Wystarczy kwadrans mieszania i 10 minut w piekarniku! Ciasteczka charakteryzują się bardzo wyczuwalnym smakiem cynamonu, a cukrowa posypka nadaje wyjątkowej słodyczy.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1047
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1047
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Utrzyj masło z cukrem do uzyskania puszystej i jasnej masy. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Mieszaj przez kolejne 2 minuty. Wmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Mieszaj do połączenia wszystkich składników. Dodaj 2 łyżki mleka. Jeśli masa jest dalej zbyt sucha i krucha, dodaj kolejną łyżkę. Ciasto powinno być elastyczne i móc łatwo uformować się z kulę.
Uformuj kulę i owiń ją w folię spożywczą. Wstaw ciasto do lodówki na ok. 30 minut. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą cukier z cynamonem do obtoczenia. Ciasto wyjmij z lodówki i uformuj kulki o średnicy ok. 4 cm. Obtocz je w mieszance cukru i cynamonu. Kuleczki odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko dociśnij każdą kulkę, spłaszczając ją do postaci ciasteczka.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. Celsjusza. Maślane cynamonki piecz przez 10-12 minut, a następnie je wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut. Ciasteczka przechowuj w szczelnym pojemniku.