Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Marcepanowe bałwanki"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 35
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 52
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 62
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 58
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 35
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 52
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 62
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 58
Składniki
Mąkę przesiej do miski i dobrze wymieszaj ze szczyptą soli, mielonymi orzeszkami i cukrem pudrem. Następnie dodaj miękkie masło w kawałkach i wbij całe jajko. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Owiń je folią aluminiową i włóż na godzinę do lodówki, aby się uleżało.
Po wyjęciu ciasta uformuj kulki trzech wielkości (taką samą ilość wszystkich rozmiarów). Każdą kulkę przekłuj igłą i udekoruj goździkami. Na najmniejszych kulkach zrób z goździków oczka (to główki), a na pozostałych (to tułów) – większe guziki. Rozłóż kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170° C do przyrumienienia. Gdy kulki wystygną, powyciągaj z nich igły. Potem, po trzy – od największej do najmniejszej, ponakłuwaj na nowe igły. Oprósz bałwanki cukrem pudrem, a z wykałaczek zrób im ręce. Marcepan zafarbuj na czerwono i dla każdego bałwanka zrób nos, szalik i czapkę.
Czas przygotowania: 60 minut Cena porcji: ok. 1,5 zł Kalorie: porcja ok. 335 kcal.Źródło: Na żywo