Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Clafoutis to klasyczny francuski deser. Przeczytałam o nim w książce, postanowiłam wyszukać przepis i wypróbować. W oryginale deser jest wiśniowy, ale w zasadzie można użyć dowolnych owoców. Deser jest szybki i prosty w wykonaniu, a do tego pyszny.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 19
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 48
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 43
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 856
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 189
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 19
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 48
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 43
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 856
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 189
Składniki
Połowę cukru pudru wymieszać z cukrem waniliowym i ubić mikserem z jajkami. Dodać mąkę, sól i łyżkę mleka. Wymieszać. Mieszając, stopniowo dodawać mleko. Resztę cukru pudru wymieszać z owocami. Na wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne lub silikonowe wyłożyć owoce i zalać ciastem. Piec w 190 st przez 20-25 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Deser najlepszy jest jedzony na ciepło