Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiem jak wam ale mi lato kojarzy się z owocami. Ten sernik powstał z przepysznych ogrodowych malin które sama nazbierałam. Na biszkoptowym czekoladowym spodzie z galaretką z malinami, warstwą sernikową malinową i śmietankową.
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 49
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 193
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 56
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 133
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 49
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 193
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 56
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 133
Składniki
Biszkopt: Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję stopniowo cukier ubijam dalej i kolejną łyżką cukru. Jak piana będzie lśniąca to dodaję żółtka i mieszam mikserem chwilę. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao przesiewam i dodaję do masy. Mieszam delikatnie od spodu łyżką. Formę o średnicy o 19 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam masę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę 10 minut. Wyciągam i studzę.
Galaretka malinowa: Galaretkę rozpuszczam w 250 ml gorącej wody. Jak przestygnie dodaję do niej maliny. Jak lekko stężeje wylewam na biszkopt wstawiam do lodówki na 30 minut.
Sernik malinowy: Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję ser. Maliny przekładam do garnka, dodaję 150 ml wody i zagotowuję aż będą miękkie. Przecieram przez sito. Do musu gorącego dodaję galaretkę i rozpuszczam. Jak mus będzie zimny wlewam do sera i mieszam mikserem. Wylewam na galaretkę malinową i wstawiam do lodówki na godzinę aż stężeje.
Sernik śmietankowy: Galaretkę rozpuszczam w 100 ml wody gorącej. Jak przestygnie dodaję do sera i mieszam mikserem. 1/3 masy wykładam na sernik malinowy, układam maliny, i przykrywam pozostałym serem. Wstawiam do lodówki aż stężeje.
Polewa: Czekoladę łamię na kawałki, przekładam do miski, dodaję masło, mleko. Żelatynę namaczam w łyżce mleka, dodaję do czekolady. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. To znaczy ustawiam na garnku z gorącą wodą, tak żeby nie dotykała powierzchni wody i na wolnym ogniu podgrzewam. Mieszam dopiero jak zdejmuję z ognia. Lekko ciepłą czekoladą polewam sernik, dekoruję malinami i miętą.