Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe z makiem i bakaliami, idealny świąteczny poczęstunek.
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 52
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7143
Polecam.
Odsłon: 1638
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 80
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 52
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7143
Polecam.
Odsłon: 1638
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 80
Przepis dnia
Składniki
Mak, margarynę, orzechy i 5 szklanek wody podgrzewać powoli często mieszając. Gotować bez przykrycia przez 15 minut od momentu zagotowania gęstej masy makowej, niemal cały czas mieszając. Dodać cukier, cukier wanilinowy, rodzynki oraz wiórki kokosowe i wymieszać. Następnie mak odstawić do przestudzenia.
Mąkę, cukier, drożdże i sól wymieszać, dodać olej, mleko oraz jajko i drewnianą łyżką wyrobić ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, z których każdą rozwałkować na placek o wielkości tortownicy, w której pieczone będzie ciasto.
Tortownicę natłuścić margaryną i wysypać mąką. Na dnie ułożyć jeden z placków.
Do maku przygotowanego w etapie 1 dodać dwa jajka i dokładnie wymieszać. Połowę maku wyłożyć na pierwszy placek ciasta w tortownicy i wyrównać powierzchnię.
Na warstwie maku położyć drugi placek a następnie resztę maku i ponownie wyrównać.
Ciasto wstawić do piekarnika, włączyć grzałkę dolną i górną, ustawić temperaturę na około 180 stopni Celsjusza i piec przez 20 minut od momentu osiągnięcia wymaganej temperatury.
Z 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru i 1/8 kostki margaryny zagnieść posypkę, rozwałkować i wykrawać dekoracje. Ciasto wyjąć z piekarnika i na jego wierzchu ułożyć wykrojone dekoracje.
Ciasto piec jeszcze przez 30 minut w piekarniku z włączoną tylko dolną grzałką.