Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makowiec z czekoladą"
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 1226
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 51
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1222
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 772
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 159
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 1226
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 51
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1222
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 772
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 159
Składniki
Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodaj 10 dag mąki, wymieszaj. Rozczyn przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Następnie dodaj utarte z połową szklanki cukru żółtko, jedno jajko, resztę mąki oraz 10 dag rozpuszczonego masła. Wyrób ciasto, ponownie odstaw w ciepłe miejsce.
Mak przelej wrzątkiem, odcedź, a następnie trzykrotnie zmiel. Dodaj resztę rozpuszczonego masła, pozostały cukier, miód oraz bakalie (część orzechów odłóż). smaż, mieszając 10 min. Przestudź, połącz z pianą z białek.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt, rozsmaruj masę, zwiń w rulon. Włóż do podłużnej formy, odstaw do wyrośnięcia. Piecz 40 minut w 200 st. Ozdób czekoladą, lukrem oraz posiekanymi orzechami.
10 porcji, czas ok. 50 min; porcja – 370 kcal, cena 1,40 złŹródło: Świat kobiety