Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne ciasto na bazie maku, sera, bakalii i galaretki
Konserwa mięsna z czosnkiem niedźwiedzim zrobiona jest z boczku świeżego i sz...
Odsłon: 213
Polecam.
Odsłon: 2226
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 118
Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....
Odsłon: 363
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 65
Konserwa mięsna z czosnkiem niedźwiedzim zrobiona jest z boczku świeżego i sz...
Odsłon: 213
Polecam.
Odsłon: 2226
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 118
Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....
Odsłon: 363
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 65
Składniki
Mak zalej wrzątkiem, gotuj na małym ogniu przez około kwadrans. Odstaw na dwie godziny do ostygnięcia. Następnie odsącz na sicie. Zmiel trzy razy.
Galaretki rozpuść w dwóch oddzielnych naczyniach, dodając o połowę wody mniej niż wskazano na opakowaniu. Odstaw galaretki do stężenia.
Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzątku.
Z cukru, wody i posiekanej wanilii ugotuj syrop. Do gorącego syropu dodaj zmielony mak. Wymieszaj. Ostudź.
Serki homogenizowane utrzyj z żółtkami (sparz je wcześniej wrzątkiem) i cukrem pudrem, a następnie stopniowo wlewaj ostudzoną żelatynę. Cały czas mieszaj.
Masę serową, rodzynki i posiekane migdały dodaj do zimnego zmielonego maku.
Stężałą galaretkę pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z masą serowo-makową. Przełóż do okrągłej tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Udekoruj na wierzchu orzechami, migdałami i morelami. Wstaw do lodówki.