Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
SPRAWDZONY PRZEPIS- ZAWSZE SIĘ UDAJE!
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 21
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85399
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 141
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 180
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 583
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 21
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85399
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 141
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 180
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 583
Składniki
Dla wszystkich, którzy nie mają czasu :) Do miski wsypujemy wszystko co suche- 1/2 kg maki krupczatki (lub tortowej), dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki. Dodajemy kostkę miękkiej margaryny- mieszamy, przesypując w dłoniach jakbyśmy robiły kruszonkę. Kiedy mamy już sypką kruszonkę- wbijamy 2 całe jajka i łączymy wygniatając niczym makaron. Ciasto rozwałkowujemy i na wałku przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć ciasto widelcem. Ciasta wychodzi tyle, że z powodzeniem można z tego zrobić podkład pod jeszcze jedno ciasto ;)
Masa makowa: Dla łasuchów- z około 75 dag maku! 75 dag maku 1 szkl. cukru miód (wedle uznania) kasza manna lub bułka tarta ( w zależności ile wody zostało w maku- od 1/2 do 1 szkl.- nie bać się!) 1/2 kostki margaryny olejek migdałowy 5 jajek (białka ubić na sztywno) Mak sparzyć, odcedzić. Nie martwić się, że może nie odsączył się do końca! Zmielić przez maszynkę ( używając sitka do mielenia maku- ma maleńkie oczka)- może być nawet jeszcze gorący! Nawet jak pojawi się trochę wody, bo nie odciekł mak zbyt dobrze- to nic! Do maku dodajemy cukier ( najlepiej mielić go przez maszynkę razem z makiem). Dodać margarynę- łatwo się rozprowadzi, bo masa jeszcze ciepła, dodać olejek migdałowy. Wsypać trochę bułki tartej( by ściagnąć nadmiar luźnego). Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Masę makową wylać na ciasto. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Na wystudzone ciasto zrobić polewę i na ciepłą polewę wysypać bakalie- orzeszki, rodzynki, skórkę pomarańczową. Lepiej wygląda, łatwiej się kroi. Nie daję orzeszków ani rodzynek do masy makowej, ponieważ później przy krojeniu, trudno zrobić ładny równy kawałek, gdy nóż w cieście trafi na orzech- prawda?