Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i wilgotny makowiec z orzechami, rodzynkami i jabłkiem. Ciasto idealne na Boże Narodzenie.
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 822
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 90
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 522
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 822
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 90
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 522
Składniki
Mak zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia i przestudzenia. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Miękkie masło (temp. pokojowa) przekładamy do misy miksera, rozbijamy na puch. Następnie łączymy je z cukrem pudrem.
Żółtka oddzielamy od białek. Dorzucamy do masy maślanej po jednym żółtku. Teraz dorzucamy po łyżce mak, kaszkę i proszek do pieczenia. Na koniec dajemy aromat migdałowy, jabłka i bakalie. Mieszamy całość łyżką. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, delikatnie wtłaczamy je do ciasta, najlepiej łopatką silikonową lub łyżką.
Ciasto przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 50-60 minut. Upieczone wyjmujemy i studzimy.
Składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej. Do gotowej polewy wrzucamy posiekane orzechy. Wykładamy polewę na ciasto. Makowiec japoński gotowy!
Nasze rady: Makowiec japoński najlepiej przechowywać w lodówce, schłodzony jest wilgotny i najsmaczniejszy. Jeśli nie przepadamy za aromatem migdałowym możemy dodać inny, np. rumowy lub pomarańczowy. Wybór należy do nas.