Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny makowiec na Świąteczny stół....
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 63
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 125
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 98
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 85
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 63
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 125
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 98
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 85
Składniki
Przygotowanie maku: Ucieramy 2 żółtka z 1 szklanką cukru, dodajemy 1/2 k. margaryny- roztopionej, 8 łyżek kaszy manny i stopniowo dodajemy masę makową z puszki. Dodajemy jabłka utarte i pianę z 2 białek oraz bakalie.Mieszamy. Wykonanie ciasta: 2 jajka ucieramy z cukrem (8 łyżek), dodajemy 1/2 k. margaryny- ucieramy dalej. Dodajemy 2 szkl. mąki z proszkiem do pieczenia..Ucieramy. Wykładamy 2/3 ciasta na blaszkę (łatwiej rozprowadzić ciasto na blaszce mocząc łopatkę w wodzie). Na ciasto wykładamy masę makową. Z pozostałej części ciasta 1/3- robimy drabinkę lub kruszonkę - na masę makową. Pieczemy 0k. 45 min, w tem 180 st.C