Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nieodłączny towarzysz Świąt Bożego Narodzenia , fenomenalna ciepła przekąska sylwestrowa a także jako wspomnienie Świąt w całkowicie normalnym czasie .
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 122
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14406
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 85
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 227
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 269
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 122
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14406
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 85
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 227
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 269
Składniki
Z drożdży , 1 łyżeczki cukru , 1 łyżki mąki i ciepłego odrobimy mleka robimy zaczyn . Powinien on być jednolity i niezbyt rzadki .Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce . Powinien nam wyrosnąć cały kubek. Do miski wsypujemy mąkę , 2 żółtka , szczyptę soli ,cukier , wyrośnięte drożdże oraz ciepłe mleko . Całość zgniatamy w kulkę . Następnie dodajemy roztopioną i przestudzoną margarynę i wyrabiamy na jednolite ciasto . Ciasto powinno być gładkie i nie powinno kleić się do rąk . Jeśli się klei należy podsypać mąką i nadal wyrabiać . Miskę z ciastem przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość . Kiedy ciasto będzie gotowe dzielimy je na 2 części . Jedną rozwałkowujemy podsypując mąką na ok 3 mm a drugą przykrywamy żeby ni wyschła. Rozwałkowany kawałek kroimy w szersze paski dobrze oprószamy mąką , układamy paski jeden na drugim i kroimy w małe trójkąty. Robimy tak z drugim kawałkiem .
Gotowy makaron drożdżowy gotujemy w osolonej wodzie , od wypłynięcia około 5 minut . Odcedzamy i przekłądamy do innego garnka. Tak również robimy z drugą częścią . Do odcedzonego i najlepiej jeszcze ciepłego makaronu dodajemy masło , miód , olejek migdałowy , masę makową oraz posiekane drobno orzechy . Całość mieszamy długą drewnianą łyżką aż wszystkie składniki połączą się i oblepią nasz makaron . Należy cały czas mieszać aby uniknąć przypalenia. Makiełki są gotowe . Najlepsze do spożycia na ciepło . Życzę smacznego. Małgośka w Kuchni