Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć nazwa tej przekąski brzmi nietypowo, to makagigi są tradycyjnym wyrobem cukierniczym w kuchni polskiej. Do ich przygotowania zazwyczaj wykorzystuje się cukier, miód, posiekane orzechy i mak. Pierwszy ogólnodostępny przepis na ten deser opublikowała w 1885 roku Lucyna Ćwierczakiewiczowa -słynna autorka poradników kulinarnych. Przepis na makagigi z maku pochodzi z książki pt. „Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast". Fot. 123RF/Picsel // domena publiczna
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 195
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 1953
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 357
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 260
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 94
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 195
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 1953
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 357
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 260
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 94
Składniki
Miód podgrzej w garnku. Mielony mak wsyp do miodu i od razu przemieszaj. Smaż przez chwilę, ciągle mieszając - aż do zrumienienia.
Gotową masę wylej na stolnicę podlaną zimną wodą i wyrównaj delikatnie łyżką. Gdy całkowicie wystygnie, pokrój na kawałki.