Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Lekki sernik z owocami"
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 91
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6580
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 151
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1214
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5566
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 91
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6580
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 151
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1214
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5566
Składniki
na ciasto (bez pieczenia): 20 dag herbatników, 2 łyżki płynnego miodu, 10 dag masła.
Wypełnienie: 50 dag serka na sernik, 5 dag cukru z owoców (fruktozy), 2 listki żelatyny, budyń morelowy, morele z puszki, 4 kiwi, galaretka.
Herbatniki drobno pokrusz i połącz z miodem oraz masłem. Następnie masą wyłóż tortownicę o średnicy 24 cm. Dwa kiwi obierz, pokrój w ćwiartki i rozłóż je na herbatnikowym spodzie.
Żelatynę zalej 50 ml zimnej wody i poczekaj, aż napęcznieje. Dodaj 50 ml syropu z moreli i doprowadź prawie do wrzenia. Następnie gorącą substancję dodaj do sera i wymieszaj z cukrem owocowym.
Masą serową wypełnij tortownicę, dodając też kilka pokrojonych moreli. Tortownicę umieść w lodówce, aby sernik nieco stężał. Po ok. 30 min wyjmij i pokryj warstwą budyniu, przygotowanego wg przepisu na opakowaniu i ponownie wstaw do lodówki.
Pozostałe kiwi obierz, pokrój w plasterki, lekko obsmaż na patelni, aby owoc się delikatnie „ściął” i rozłóż na powierzchni ciasta. Dodaj także osączone, całe połówki moreli.
Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją producenta i gdy zacznie tężeć, po łyżce wylewaj ją na wierzch sernika (galaretka nie musi całkiem pokrywać owoców, wystarczy, że powstanie na cieście błyszcząca warstwa).
Sernik wstaw do lodówki na ok. 2 godz. Po wyjęciu ostrożnie zdejmij obręcz tortownicy i pokrój sernik.
Rada: Sernik będzie znakomicie smakował, jeśli do sera dodasz posiekane orzechy włoskie.Źródło: Świat kobiety