Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam pyszne ciasto Łabędzi puch składające się z biszkoptu, oraz masy kokosowej z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, wspaniałe połączenie smaków ciasto idealne na święta i inne okazje.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 42
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 61
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 60
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1004
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 227
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 42
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 61
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 60
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1004
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 227
Składniki
Biszkopt Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z cukrem, dodaj olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Blachę o wymiarach 26 x35 wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 st. Po wystudzeniu przekrój na pół.
Z pół litra mleka odlej 0, 5 szklanki mleka resztę mleka zagotuj z cukrem, w pozostałym mleku wymieszaj obie mąki i wlej do gotującego się mleka ugotuj budyń. Do gorącego budyniu dodaj wiórki kokosowe dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę dodaj po łyżce zimnego budyniu utrzyj krem.
Na patelni rozgrzej masło dodaj cukier i wiórki kokosowe, upraż na złoty kolor.
Do szklanki przegotowanej wody dodaj 1 łyżkę soku z cytryny i cukru. Wymieszaj.
Dolną część biszkoptu nasącz wodą z cukrem i cytryną i posmaruj dżemem porzeczkowym. Wyłóż 3/4 kremu posmaruj i przykryj drugą częścią biszkoptu , nasącz i wyłóż resztę kremu Na krem posyp uprażone na złoty kolor wiórki kokosowe.
Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin. Smacznego.