Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na to ciasto dostałam dawno temu od mojej bratowej. Robiła je odkąd pamiętam, czyli już ponad 20 lat.... Moja ulubiona wersja to ta z dżemem jagodowym albo ze świeżymi truskawkami. Zawsze się udaje i jest po prostu pyszne. :)
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 107
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 155
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 107
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 155
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Mąkę, żółtka, masło, cukier i proszek zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną część podzielić jeszcze raz na pół i do jednej (małej) części dodać kakao. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Prostokątną formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Większą białą część wyłożyć na spód i posmarować dżemem lub obłożyć pokrojonymi owocami. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć kakaową część. Wyłożyć ubitą pianę z białek i zetrzeć drugą białą część. Piec ok. 45 minut.