Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka maślane w kształcie serduszek wypełnione kolorową galaretką. Oczywiście można je ozdabiać dowolnie, według uznania. Do ich wykonania potrzebujemy dwóch foremek w kształcie serduszek o różnej wielkości.
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 1220
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 51
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1220
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 770
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 159
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 1220
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 51
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1220
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 770
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 159
Składniki
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i żółtko. Miksujemy do połączenia składników. Do maślanej masy przesiewamy mąkę i zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy, lekko podsypując mąką. Z ciasta wycinamy serduszka za pomocą większej foremki. W połowie z nich wycinamy mniejsze serduszka.
Wycięte serduszka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 15 min. do zrumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Brzegi ciastek smarujemy lukrem i sklejamy "pełne" serduszka z tymi z otworem. Odstawiamy do zastygnięcia.
Wierzch każdego ciastka smarujemy lukrem. Połowę posypujemy wiórkami kokosowymi, resztę - cukrową posypką.
Do otworów ciastek z wiórkami wlewamy tężejącą galaretkę truskawkową, do otworów ciastek z posypką - galaretkę borówkową. Odstawiamy do całkowitego stężenia galaretki.