Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maślany, kruchutki spód, słodki waniliowy budyń i kwaśny rabarbar.....
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2113
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 961
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 205
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20975
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2113
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 961
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 205
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20975
Składniki
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać starte na tarce o dużych oczkach masło i 2-3 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto i wyłożyć nim blachę (20x20 cm) wyściełaną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na około pół godziny.
Łodygi rabarbaru pokroić na kawałki, wrzucić do garnka, zasypać cukrem i dusić przez kilka minut na średnim ogniu, żeby lekko zmiękł. Gorący rabarbar przełożyć na durszlak i zostawić do odciekania (zebrany płyn można użyć do zrobienia napoju).
Zrobić kruszonkę, rozgniatając widelcem masło, cukier i mąkę. Orzechy laskowe z grubsza posiekać, wymieszać z kruszonką. Włożyć do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Schłodzone ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec przez 12-15 minut.
Proszek budyniowy wymieszać ze 150 ml zimnego mleka. Resztę mleka zagotować (dodać cukier jeżeli budyń jest niesłodzony). Do gotującego się mleka powoli wlewać rozrobiony proszek budyniowy cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki.
Na podpieczony spód wyłożyć masę budyniową, a na niej warstwę rabarbaru. Całość posypać kruszonką orzechową. Wstawić do piekarnika na kolejne 25-30 minut. Zostawić do ostygnięcia. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.