Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krem na bezie z sosem malinowym"
Klasyczna papryka faszerowana mięsem mielonym. Ale tym razem wykorzystam mięs...
Odsłon: 30
Soczyste filety z kurczaka podane z sosem śmietanowym z dodatkiem szpinaku. P...
Odsłon: 45
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ry...
Odsłon: 96
Klasyczna papryka faszerowana mięsem mielonym. Ale tym razem wykorzystam mięs...
Odsłon: 30
Soczyste filety z kurczaka podane z sosem śmietanowym z dodatkiem szpinaku. P...
Odsłon: 45
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ry...
Odsłon: 96
Składniki
1Wlej do miski dobrze schłodzoną kremówkę. Ubij ją dokładnie (najlepiej za pomocą miksera). W trakcie ubijania dosypuj powoli cukier waniliowy. Gotową śmietanę włóż do lodówki.
Połam czekoladę na kawałki. Przełóż do miseczki. W niewielkim garnku zagotuj wodę, postaw na nim miseczkę z czekoladą. Mieszaj do czasu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstaw, by lekko przestygła, dodaj do schłodzonej śmietany i dokładnie wymieszaj.
Przełóż krem do miseczki, przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki. W kubeczku wymieszaj starannie łyżeczkę mąki kukurydzianej z 2 łyżkami soku malinowego.
Połowę malin rozmroź i rozgnieć widelcem. Przełóż je do rondelka i zagotuj z pozostałymi 3 łyżkami soku. Wlej mąkę wymieszaną z sokiem i mieszaj, aż zgęstnieje.
Ostudź. Lekko rozmroź resztę malin. Wyłóż sos na 2 talerzyki, ułóż na nim bezy wypełnione kremem, posyp malinami i listkami mięty. Wstaw do lodówki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Gotowanie we dwoje zacznijcie od przygotowania deseru. Krem musi mieć czas, by odpocząć w lodówce. Niech jedno z was ubije śmietanę, a drugie zajmie się rozpuszczeniem czekolady.Źródło: Olivia