Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Koszyczki z kruchego ciasta"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 18
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6511
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 147
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1166
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 18
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6511
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 147
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1166
Składniki
Czas przygotowania: 75 minut. 1 sztuka: 380 kcal. Cena sztuki: 2,20 zł
Ciasto: masło pokrój na kawałki, wymieszaj z 20 dag mąki, żółtkami, 5 dag cukru i 2 łyżkami wody. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj. Placek potnij na 4 kwadraty. Ze skrawków ciasta wytnij listki.
Pistacje posiekaj. Jabłka umyj, wytrzyj, zetnij wierzchy i ostrożnie wydrąż. Usuń gniazda nasienne, resztę miąższu pokrój w kosteczkę, wymieszaj z rodzynkami i orzechami. Domieszaj rum, łyżkę cukru i sok cytrynowy.
Jabłka napełnij przygotowanym farszem. Postaw na kawałkach ciasta. Unieś rogi kwadratów i zlep nad jabłkami. Przyklej listki. Ustaw na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st.Źródło: Tina