Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
lekkie, rozpływające się w ustach, ładnie prezentujące się ciasto :-) polecam
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 430
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 22
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1051
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 719
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 141
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 430
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 22
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1051
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 719
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 141
Składniki
Biszkopt: (zawsze piekę dzień wczesniej, łatwiej się kroi na drugi dzień) Białka należy ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal miksując. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (ok. 30 x 25cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 min. Po wyjęciu z piekarnika blachę z biszkoptem upuścić na podłogę z wysokości ok. 40cm. Wystudzić. Krem pomarańczowy: Z soku Kubuś lub Pysio odlać 1/2 szkl. i rozprowadzić w nim budynie. Resztę soku oraz sok pomarańczowy i cukier zagotować i dodać rozmieszane budynie. Gotować podobnie jak zwykły budyń, do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę wylać do miski, przykryć wierzch folią spożywczą tak aby przylegała do budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Kiedy budyń jest zimny, mikserem utrzeć miękkie masło i dodawać stopniowo po łyżce budyniu cały czas miksując na najwyższych obrotach. Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Jeden blat wyłozyć na blachę, na niego wyłożyć masę pomarańczową, wyrównać i wstawic do lodówki. Krem kawowy: Żelatynę zalać gorącą ale nie wrzącą kawą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, a następnie odstawić do wystygnięcia. Schłodzone śmietankę i mascarpone ubić mikserem do uzyskania sztywnej masy, dodać cukier puder i kawę z żelatyną. Miksować kilka sekund, do chwili połączenia się składników. Masę kawową wyłożyć na pomarańczową, wyrównać, przykryć drugim blatem biszkoptu. Schłodzić w lodówce przez całą noc. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)