Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Korzenna babka ze śliwkami"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 129
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 31
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6521
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 129
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 31
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6521
Składniki
2 łyżki masła odłóż, resztę utrzyj z cukrem. Dalej ucierając, dodaj 5 żółtek. Dodaj startą drobno czekoladę. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i 2 łyżeczkami przyprawy korzennej. Wlej wino, zmiksuj.
Dużą formę do baby z kominem posmaruj odłożonym masłem, wysyp bułką tartą. Śliwki umyj, osusz, wydryluj, pokrój na kawałki. Białka ubij na sztywno. Dodaj do ciasta, wsyp śliwki. Delikatnie przemieszaj.
Ciasto przelej do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni. Piecz około 50 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy baba jest gotowa. Ostudź. Babę udekoruj lukrem.
14 porcji, czas 70 min; porcja – 320 kcal, cena 1,30 zł.Źródło: Świat kobiety