Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sposób na przybranie ciast, babeczek i deserów.
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 136
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1205
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5446
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6564
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 136
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1205
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5446
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6564
Składniki
Suszenie jabłek. Jabłka kroimy na pół starając się nie przeciąć ogonka. Następnie kroimy jak najcieńsze plasterki. Gotujemy wodę z cukrem , dodajemy barwnik. Im więcej barwnika tym bardziej intensywny kolor i mniejszy efekt przezroczystości. Plastry jabłek wrzucamy do gotującego się syropu, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ok. 10-15 minut. Następnie wyłączmy palnik i zostawiamy jabłka w syropie na 1-2 godziny, albo na całą noc. Jabłka osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy na blachę wyłożoną silikonową matą. Jabłka suszymy ok. 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 75 C. Po wystudzeniu brzegi możemy pomalować złotym barwnikiem lub pisakiem.