Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kolorowa choinka pachnąca piernikiem"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 152
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 45
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 109
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 152
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 45
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 109
Składniki
Jaja wybijam do miski i miksuję. Dodaję cukier i ucieram. Następnie wlewam olej i mleko, miksuję. Przesiewam wszystkie suche i dodaję do masy, dokładnie mieszam. Na samym końcu dodaję powidła śliwkowe i jeszcze przez chwilę miksuję. Ciasto przekładam do formy w kształcie choinki, posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piekę ok. 40 minut w 180oC.
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijam, pod koniec dodaję 2 łyżeczki cukru pudru i kilka kropel zielonego barwnika, miksuję.
Wierzch ostudzonego ciasta smaruję zabarwioną na zielono bitą śmietaną i dekoruję, np. bakaliami.
Wartość odżywcza porcji 310 kcal Białko 10 g/Tłuszcz 21 g/Węglowodany 32 g
Czas przygotowania ok. 70 minut. Cena porcji ok. 0,80 zł.Źródło: Rewia