Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Klasyczne biszkopty"
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 77
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do po...
Odsłon: 104
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 350
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 77
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do po...
Odsłon: 104
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 350
Składniki
Blachy do pieczenia wyłóż papierem i narysuj na nim 6 kwadratów o wy- miarach 13x13 cm. Do białek dodaj sól, ubij mikserem na sztywną pianę. Wciąż miksując dodawaj po 1 łyżce cukru. Następnie dodawaj po jednym żółtku. Na koniec dodaj przesiane mąki, delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wyłóż na kwadraty, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz ok. 6 min w temp. 180°C. Jeszcze gorące biszkopty zdejmij z blachy i połóż na wałek lub położoną na boku szklankę i pozostaw, by wystygły (dzięki temu zachowają kształt muszelek).
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Z obranych nektarynek usuń pestki. Miąższ pokrój w kostkę, wlej sok z cytryny, rozdrobnij blenderem na gładki mus. Następnie dodaj cukier puder oraz żelatynę, wymieszaj. Wstaw do lodówki, by mus nieco stężał. Śmietankę ubij na sztywno, dodaj tężejący mus, delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij nim biszkoptowe muszelki.
40 minut. Sztuka: 390 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie