Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To pyszne ciasto idealnie nadaje się na spotkania z przyjaciółmi lub w gronie rodziny, wystarczy go co najmniej dla 12 osób, więc jeśli spodziewasz się gości i chcesz poczęstować ich czymś wyjątkowym keks marmurkowy będzie w sam raz.
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 94
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6586
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 156
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1218
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5634
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 94
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6586
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 156
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1218
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5634
Składniki
Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.
Jajka rozbij. Żółtka dodaj do masy. Białka ubij. Pianę z białek połącz z ucieraną masą, podziel ją na pół.
Foremkę natłuść, oprósz tartą bułką.
Do jednej porcji masy dodaj połowę mąki i proszku do pieczenia, kakao oraz pół szkl. mleka, do drugiej skórkę pomarańczową, resztę mąki, proszku do pieczenia i mleka. Oba ciasta na przemian wkładaj do foremki.
Ciasto piecz 1 godzinę w temp. 180 st.
Przygotuj lukier: cukier puder utrzyj na gładko z sokiem pomarańczowym i wrzątkiem.
Wystudzone ciasto posmaruj lukrem. Udekoruj skórką pomarańczową i ew. miętą.