Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kawowy stożek"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 47
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 62
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 61
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1033
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 234
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 47
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 62
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 61
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1033
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 234
Składniki
Biszkopt: jajka z cukrem ubij na parze. Wsyp mąkę i proszek, lekko wymieszaj. Wylej na okrągłą blachę, piecz 30 min w 180°C. Ostudź, przekrój na 2-3 placki w zależności od pulchności. Nasącz kawą.
Masa: żółtka utrzyj z 5 łyżkami cukru pudru. Białka ubij na sztywno. Śmietanę ubij z 3/4 szklanki cukru pudru, mascarpone wymieszaj z resztą cukru pudru. Dodaj ubitą śmietanę, utarte żółtka i ubite białka, lekko zmiksuj.
Na blatach biszkoptowych układaj warstwami namoczone w kawie podłużne biszkopciki, smarując je masą (ułóż tak, by utworzył się „stożek”). Wierzch posmaruj masą lub polewą czekoladową. Schłodź.
Czas przygotowania: 70 min. Iość porcji: 16. Cena za porcję: 2,70 zł.
Przepis przysłała Anna Góralska z Jabłonowa.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie