Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kawowy piernik z wiśniowym lukrem"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 172
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 226
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 172
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 226
Składniki
Miód przełóż do garnka. Dodaj do niego brązowy cukier oraz masło. Podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuszczą i dobrze połączą. Wtedy dolej kawę. Jeszcze chwilę razem podgrzej. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
Rodzynki przebierz, wymieszaj z wiśniami. Mąkę wymieszaj z przyprawą do pierników, kakao oraz proszkiem do pieczenia. Potem przesiej do miseczki. Sodę rozpuść 2-3 łyżkach zimnej wody, dodaj do sypkich składników. Następnie wlej miód z cukrem, masłem i kawą. Wbij jajka. Dołóż rodzynki z wiśniami. Dobrze wymieszaj.
Podłużną foremkę wyłóż pergaminem. Nałóż do niej przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz ok. godziny. Wystudź.
Lukier przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Potem dolej do niego wiśniówkę, wymieszaj i oblej gotowe ciasto. Piernik odstaw do ostygnięcia.Źródło: Tina