Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawowy buziak to ciasto, które możesz przygotować na wieczorne spotkanie z narzeczonym lub spontaniczne przyjęcie z przyjaciółmi. Miękki, nasączony ponczem biszkopt i lekka, śmietanowa masa to połączenie, od którego nie będziesz mogła się oderwać. Twoi goście z pewnością poproszą o kawałek warstwowego ciasta do domu.
Tortownica o wymiarach 21x25cm
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1047
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1047
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Przygotuj foremkę (21x25cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia lub nasmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Oddziel żółtka od białek. Zmieszaj mąki, proszek do pieczenia, kakao oraz kawę i przesiej dwukrotnie. Ubij białka na sztywną pianę, utrwalaj, dosypując cukier. Kolejno dodawaj żółtka, aby uzyskać gładką, puszystą pianę. Wyłącz mikser i dodawaj po łyżce sypkie składniki. Wymieszaj delikatnie ciasto na biszkopt i wylej je do foremki. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C, a następnie wyjmij z formy i pozwól ciastu ostygnąć.
Zimną, wyjętą z lodówki śmietanę ubij na sztywną masę, dodaj cukier puder, proszek śmietan-fix oraz serek mascarpone. Połącz wszystkie składniki za pomocą miksera.
Rozpuść kawę rozpuszczalną we wrzątku i wystudź, a następnie dodaj alkohol do uzyskania aromatycznego ponczu. Przestudzony biszkopt potnij na trzy części ostrym nożem. Każdą warstwę biszkopta nasączaj ponczem i wykładaj na nią masę śmietanową.
Wierzch możesz posypać kakao. Podawaj schłodzone w lodówce. Ciasto Kawowy buziak już gotowe, smacznego!