Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kawowe ciasto z pianką musli"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 138
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 120
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 138
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 120
Składniki
1/3 orzechów włoskich drobno posiekaj. Tortownicę grubo posmaruj masłem, a następnie wysyp rozdrobnionymi orzechami. Kawę rozpuść w 1/2 szkl. wrzątku. Połowę odlej, do reszty dodaj miód, sporą szczyptę cynamonu oraz likier.
Biszkopt ułóż w tortownicy i obficie nasącz go przygotowanym ponczem kawowym.
Pozostałe orzechy, migdały i rodzynki zalej wrzątkiem, po 5 min osącz na sitku, posiekaj dość drobno. Daktyle pokrój w kosteczkę, a płatki pokrusz. Żelatynę rozpuść w 1/3 szkl. gorącej wody, przestudź.
Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem pudrem. Połącz z serkiem mascarpone. Wlej pozostałą kawę i żelatynę, Wymieszaj. Dodaj bakalie, płatki kukurydziane i startą czekoladę. Masę wyłóż na biszkopt, wyrównaj wierzch. Wstaw do lodówki na ok. 4 godz.
Kiedy masa stężeje, zdejmij obręcz tortownicy. Przed podaniem torcik udekoruj, np. plasterkami jabłek (wcześniej skrop je sokiem cytrynowym, aby nie ściem niały), połówkami orzechów włoskich oraz listkami mięty.Źródło: Tina