Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawiarniany Amant to eleganckie, wykwintne ciasto miodowe z kawową nutą, przełożone kremem z białą czekoladą – w sam raz na romantyczny wieczór we dwoje!
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1708
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 232
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 107
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 813
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1708
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 232
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 107
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 813
Składniki
Pokrusz białą czekoladę i roztop ją w kąpieli wodnej w śmietanie kremówce. Wymieszaj na jednolita masę i wstaw na noc do lodówki. Na drugi dzień zmiksuj schłodzoną masę z serkiem mascarpone. Możesz dosłodzić ją do smaku cukrem pudrem. Wstaw do lodówki na kwadrans przed przełożeniem ciasta.
Roztop w kąpieli wodnej masło i miód. Wymieszaj składniki na jednolitą masę. Rozpuść w niej kawę. W osobnym naczyniu utrzyj jajka z cukrem (tylko do rozpuszczenia cukru). Przesiej do nich mąkę i sodę. Zmiksuj. Połącz obie masy na gładkie ciasto. Jeśli okaże się zbyt kleiste, by je wałkować, dodaj nieco mąki.
Gotowe ciasto podziel na około 10 równych części. Każdą po kolei rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na cienki placek, docinając go do kształtu tortownicy o średnicy 24 cm. Układaj placki na papierze do pieczenia, nakłuwaj w kilku miejscach widelcem i piecz przez około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Odłóż upieczone blaty do wystudzenia.
Przełóż blaty ciasta kremem. Wstaw je na kilka godzin do lodówki. W tym czasie przygotuj dekorację z czekolady deserowej. Pokrusz ją, roztop w kąpieli wodnej, wylej na gładką powierzchnię (np. na szklaną deskę do krojenia) i cienko rozsmaruj. Gdy czekolada zacznie twardnieć, zeskrobuj jej płaty przy użyciu cienkiego noża. Udekoruj ciasto czekoladowymi rurkami.