Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj karpatka o smaku cytrynowym. Bardzo smaczne i proste ciasto, trochę wyobraźni i ciasto gotowe. Ja gdy piekłam pierwszy raz to bardzo się bałam, ale mówię Wam nie taki diabeł straszny jak go malują. Karpatkę polecam.
blaszka, mikser, garnek, łyżka, łopatka silikonowa,
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1257
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1625
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1257
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1625
Składniki
Link do przepisu na krem; https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-krem-cytrynowy,1998737,bozena1960.html Ciasto; Wodę wlać do garnka i zagotować, dodać margarynę i podgrzewać na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia margaryny. Następnie przesiać mąkę wymieszaną z solą oraz proszkiem do pieczenia. Energicznie mieszać do połączenia składników. Gdy ciasto jest szkliste i wszystkie składniki połączone zdjąć z ognia i wystudzić. Gdy masa całkowicie wystygnie wbijać po jednym jajku , cały czas miksując na gładkie jednolite ciasto. Blachę u mnie z piekarnika o średnicy 36/ 39 cm. natłuścić i oprószyć mąką pszenną. Ciasto rozprowadzić na całą powierzchnię blachy łyżką lub silikonową łopatką. (łyżkę można moczyć delikatnie w wodzie). Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec na złoty kolor około 20 - 25 minut. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu przekroić po długości czyli w połowie na dwie równe części. Schłodzony krem rozsmarować na jednej połowie ciasta, zakryć drugą połową delikatnie docisnąć. Całość oprószyć cukrem pudrem. Smacznego Rada; Masę można podzielić na dwie części i rozłożyć w mniejszych o jednakowych wymiarach blaszkach, wtedy każdy placek piec osobno.
Ciasto w przekroju, można podać.
Ciasto przekrojone, rozłożenie kremu.
Ciasto po złożeniu.
Ciasto gotowe do podania.