Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kakaowe torciki"
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 32
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 129
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6665
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 32
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 129
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6665
Składniki
Jajka oraz maślankę zmiksuj. Dodaj 20 dag cukru i 1 op. cukru waniliowego. Dalej miksując, dolewaj stopniowo olej. Na koniec wsyp mąkę przesianą z 4 łyżkami kakao i łyżką sody oczyszczonej. Zmiksuj ciasto.
Ciasto przelej do wyłożonej pergaminem prostokątnej blaszki. Piecz 25 minut w temp. 200 st. Ostudź w formie. 200 ml kremówki ubij na sztywno. Połącz delikatnie z mascarpone, resztą cukru i 2-3 łyżkami syropu miętowego. 350 ml kremówki podgrzej, rozpuść czubatą łyżeczkę żelatyny.
Lekko przestudź, połącz z masą śmietanowo-serową. Rozsmaruj na wystudzonym cieście. Wstaw na 4 godziny do lodówki, aby krem zastygł. Udekoruj mleczną i białą polewą czekoladową.
24 porcje, czas ok. 50 min; porcja – 270 kcal, cena 1,60 zł.Źródło: Świat kobiety