Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto idealne na zbliżający się sezon owocowy :) UWAGA: Aby nie było zakalca wszystkie produkty płynne obowiązkowo muszą mieć temp. pokojową !
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 92
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 50
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 250
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5405
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 92
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 50
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 250
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5405
Składniki
Jaja, jogurt, olej wyjmujemy z lodówki odpowiednio wcześniej by nabrały temp. pokojowej. Uwaga, jeśli owoce lub rabarbar są mega soczyste (na przykład truskawki rozmrożone lub bardzo dojrzałe, brzoskwinie, zwłaszcza świeże), możemy, przed położeniem ich na ciasto delikatnie wymieszać z paczką kisielu o dowolnym smaku lub z mąką ziemniaczaną, wchłoną sok i ograniczą ryzyko zakalca. Owoce, z których nie leje się sok, na przykład agrest, porzeczki, borówka nie wymagają dodatku skrobi, wykładamy je po prostu na ciasto. W dużej misce całe jaja miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na piankę, na najszybszych obrotach przez powiedzmy 3 minutki. Potem do masy wlewamy olej i dodajemy jogurt, mieszamy rózgą lub energicznie łyżką. Mąkę przesiewamy z budyniem i proszkiem do pieczenia, dosypujemy partiami (powiedzmy 3 - 4) do ciasta, mieszamy energicznie rózgą do połączenia składników, tak by nie było grudek. Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x40 cm wyścielamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wierzch posypujemy owocami (nie wciskałam ich w ciasto). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy blachę i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka. Studzimy przez pierwsze 30 minut przy uchylonych drzwiczkach, potem wyjmujemy na blat i posypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego :)