Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe drożdżowe bułeczki z nadzieniem jagodowym ;)
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 94
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 2087
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 288
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 94
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 2087
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 288
Składniki
Mleko podgrzewamy z 2 łyżkami cukru, dodajemy drożdże, rozcieramy i odstawiamy na 15 minut. Jedno jajko ucieramy z pozostałym cukrem. Masło roztapiamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, masę jajeczną i większość roztopionego masła (zostawiamy z 2 łyżki). Ciasto zagniatamy, pod koniec polewamy je pozostałym masłem i jeszcze raz zagniatamy. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto już podrośnie formujemy bułeczki. Najlepiej podzielić ciasto na kulki (ok. 12), rozwałkować je, na środek wysypać łyżkę jagód i dokładnie skleić. Powstałe bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut. Robimy kruszonkę. Masło, cukier puder i mąkę rozcieramy. Posypujemy kruszonką jagodzianki. Bułeczki pieczemy ok. 20 minut w 180°C Smacznego! ;)