Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak się bawić to się bawić , bardzo lubię i to z ciastem francuskim. Dzisiaj deser w postaci róży z jabłek, może nie za bardzo mi wyżły te róże, ale sam deser pychotka. Polecam
foremka na muffinki, nóż, garnek,
Zdrowa, smaczna, szybka w wykonaniu i nie musi być ze śmietaną.
Odsłon: 32
Zapiekanka z cukinii z mięsem mielonym to proste i sycące danie, które idealn...
Odsłon: 116
Makaron z kurczakiem i zielonymi szparagami w śmietanowym sosie to danie błys...
Odsłon: 103
Zupa z botwinki to klasyczne danie kuchni polskiej, które za każdym razem zac...
Odsłon: 61
Zdrowa, smaczna, szybka w wykonaniu i nie musi być ze śmietaną.
Odsłon: 32
Zapiekanka z cukinii z mięsem mielonym to proste i sycące danie, które idealn...
Odsłon: 116
Makaron z kurczakiem i zielonymi szparagami w śmietanowym sosie to danie błys...
Odsłon: 103
Zupa z botwinki to klasyczne danie kuchni polskiej, które za każdym razem zac...
Odsłon: 61
Składniki
Zaczynam od przygotowania jabłek, myję ,osuszam, kroję na połówki usuwam gniazda nasienne i kroję na cienkie półplasterki. Plasterki dokładnie skropić wyciśniętym sokiem z cytryny, włożyć do garnka i zalać wodą tak by jabłka były zakryte. Gotować około 2 minut nie dłużej aby jabłka się nie rozpadły. Jabłka wyjąć na sitko i odsączyć. Ciasto francuskie po rozwinięciu pociąć na szersze paski po szerokości, każdy delikatnie nie za grubo posmarować powidłami śliwkowymi, w połowie na każdym ułożyć plasterki jabłek nakładając częściowo jeden na drugim, zakrywając pozostałą częścią ciasta. Paski z jabłkami zwinąć w rulon i włożyć do foremki na muffinki wysmarowanej delikatnie tłuszczem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 40 - 50 minut, zakrywając całość z góry folią aluminiową, pod koniec pieczenia folię zdjąć. Róże po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem i mielonym cynamonem. Smacznego
Przygotowanie jabłek.
Gotowanie jabłek.
Róże gotowe do spożycia.
Jabłka poukładać jedno na drugim i pozostałe ciasto nałożyć na jabłka. Rada; albo pociąć szersze paski , albo zakryć drugim paskiem skleić i zwinąć , ja za wąskie paski pocięłam, ale i tak wyszły pyszne i ładne. Polecam
Po zwinięciu.