Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na jabłecznik na kruchym cieście.
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 74
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 133
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 99
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 86
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 74
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 133
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 99
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 86
Składniki
Jabłka umyć obrać, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w cząstki, następnie rozgotować z cukrem na jednolitą masę i ostudzić. Z mąki, cukru, margaryny, jajka, cukru waniliowego, zapachu rumowego zagnieść ciasto. Następnie uformować kulę, owinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, podzielić na dwie części, w stosunku 2:1. Mniejszy kawałek włożyć do zamrażalnika, a większy rozwałkować na cienki placek. Ciasto przełożyć na wcześniej wysmarowaną masłem blachę (można też wyłożyć papierem), uformować 2-3 cm boki. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Na podpieczony spód wyłożyć upieczone jabłka, po czym zetrzeć na nią ciasto z zamrażalnika. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 15 minut w temperaturze 180 stopni C, aż kruszonka lekko się zarumieni. Gotowe ciasto gdy lekko się ostudzi posypać cukrem pudrem.