Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gruszkowa Charlotta"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 139
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 48
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6539
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 139
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 48
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6539
Składniki
Gruszki umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych. Połówkę jednej gruszki odłóż do dekoracji, resztę owoców pokrój na kawałeczki. Włóż je do rondla, podlej kilkoma łyżkami wody. Duś do miękkości z dodatkiem cynamonu.
Proszek budyniowy wymieszaj z cukrem waniliowym i rozprowadź w 100 ml zimnej wody. Wlej do rondla z rozgotowanymi gruszkami. Cały czas mieszając, gotuj ok. 2 minuty, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, wystudź. Połącz z likierem.
Pucharki wyłóż podłużnymi biszkoptami. Rozłóż masę gruszkowo-kawową. Każdą porcję udekoruj ubitą kremówką. Schładzaj godzinę. Ozdób kawałkami gruszki i pistacjami.
porcja – 440 kcal, cena 4,10 złŹródło: Świat kobiety