Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe w przygotowaniu, szybkie, a co najważniejsze bardzo smaczne. Ciasto z mąki z zielonego groszku nakrapiane… makiem.
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 135
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 38
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6526
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 135
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 38
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6526
Składniki
TORTOWNICA 22 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem do otrzymania gładkiej jasnej masy. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, wlać mleko, wszystko delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Jak ciasto będzie zbyt rumiane a w środku surowe, należy zmniejszyć temperaturę do 160ºC. Wyjąć, wystudzić. Odciąć górne wybrzuszenie ciasta i pokruszyć tylko zieloną część. Masa. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrami i sokiem z cytryny. Pod koniec dodać śmietanfix. Gotowym kremem udekorować wierzch ciasta i posypać pokruszonym ciastem. Można udekorować jadalnymi kwiatami lub owocami.