Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubię takie stare przepisy, zawsze się sprawdzają. Spód o lekko kawowym smaku, wierzch " słodkie góry ".
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 779
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 36
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1107
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 732
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 148
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 779
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 36
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1107
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 732
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 148
Składniki
Blaszka 29 X 11 cm. Całe jajka ubijamy z cukrem do białości. Mąkę mieszamy z kawą , kakao i ew. proszkiem. Do ubitych jajek po łyżce dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, lekko blaszką uderzamy w stół, aby pojawiły się pęcherzyki powietrza. Biszkopt pieczemy w 175-180 C około 20-30 minut. Studzimy, obracając ciasto do góry dnem. W tym czasie robimy mocny napar kawy na poncz i masę karpatkową wg. opakowania, wszystko studzimy. Tę samą umytą blaszkę wykładamy przezroczystą folią tak aby sporo wystawały brzegi. Ostudzone ciasto przecinamy w poprzek na pół, jedną połowę wkładamy do blaszki i polewamy ponczem.
Połowę masy karpatkowej rozprowadzamy po cieście, przykrywamy drugą połową ciasta, ponczujemy i wykładamy drugą połowę masy.
Biszkopty pionowo wbijamy w ciasto na około 1/3 ich wysokości. Blaszkę wstawiamy do lodówki.
2 masa. Masło rozpuszczamy z wodą i cukrem. Ostudzone miksujemy z 175 g mleka. Masę dzielimy na pół, do jednej części dodajemy łyżkę mleka, do drugiej łyżkę kakao. Masy są płynne ale szybko tężeją, więc nie guzdramy się :) Masy na przemian wylewamy na biszkopty i przerwy pomiędzy nimi.
Wierzch możemy posypać kakao. Blaszkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lub zamrażalnika na 1/2 godziny. Ciasto wyjmujemy z blaszki pociągając za folię.
Życzę dobrych wypieków :)